Instrukcja krok po kroku jak grillować stekGrillowanie to jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie steku, a także jeden z najprostszych. Kiedy już poznasz swój grill, jest to naprawdę łatwe. Jednak wielu domowych kucharzy zmaga się z grillowaniem steku, ponieważ wymaga to doskonałego wyczucia czasu i techniki. Ten przewodnik nauczy cię wszystkich wskazówek i sztuczek do grillowania doskonałego steku. Obejmuje on wszystkie podstawy, od prac przygotowawczych po sprzątanie po grillu, dzięki czemu można skupić się na uzyskaniu idealnie ugrillowanego steku. Zaczynajmy!

Co będziesz potrzebował

Zacznijmy od przeglądu materiałów eksploatacyjnych, które będą potrzebne do grillowania steku.

  • Dobrej jakości stek - Nie ma znaczenia, jak ugotujesz stek, jeśli użyjesz niskiej jakości kawałka. Zawsze należy wybierać świeży, wysokiej jakości stek od rzeźnika.
  • Przyprawy i marynaty do steków - nie wszystkie steki są jednakowe, dlatego warto rozważyć zastosowanie przyprawy lub marynaty do steków, aby dodać im smaku.
  • Noże do steków - aby pokroić stek na wygodne kawałki, potrzebny będzie dobry zestaw noży do steków.
  • Szczotka do grilla - ruszt grilla powinien być szorowany przed i po każdym gotowaniu, aby uniknąć przywierania potraw.
  • Termometr do mięsa - Możesz powiedzieć, kiedy stek jest gotowy przez dotyk, ale dobry termometr do mięsa jest lepszą opcją.
  • Patelnia do grillowania - Jest podobna do kosza do grillowania, ale ruszt jest przykryty patelnią.
  • Dobra para szczypiec - Będziesz używać szczypiec do przerzucania swojego steku, więc równie dobrze możesz mieć wysokiej jakości parę, która się nie rozpadnie.
  • Gorący grill - Gorące grille zapewniają lepsze grillowanie. Warto rozgrzać go co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem gotowania.

Gotowanie steku na grillu

Gorący grill to pierwszy krok do grillowania idealnego steku. Po rozgrzaniu grilla, dodasz stek. Najlepszym sposobem na grillowanie steku jest użycie dwustrefowego ognia. Dwustrefowy ogień to taki, w którym mamy bezpośrednie i pośrednie ciepło. Większość grilli ma regulowaną wysokość palników, dzięki czemu można kontrolować, skąd pochodzi ciepło. Bezpośrednie ciepło to wysokie ciepło, a pośrednie ciepło to niskie ciepło.

Zacznij od przyrządzenia steku na bezpośrednim ogniu. Gdy obrócisz steki, przeniesiesz je do strefy ciepła pośredniego, aby je wykończyć. Kiedy dodasz steki do grilla, upewnij się, że pozostawiasz wystarczająco dużo miejsca pomiędzy nimi. Zapobiegnie to parowaniu steków i pozwoli im się usmażyć.

 

O mnie